Valentinsdag – I kærlighedens navn

Egentlig er jeg ikke den store tilhænger af Valentinsdag – jeg ser det mere som endnu et påfund, for at få os ”forbrugere” til at forbruge noget mere, ved at angribe os på, ”om vi elsker nok” – det vil altså sige, om du giver gaver nok, til den eller dem du elsker. Men, når det er sagt, så der dog én ting jeg mener vi kan bruge denne kolde, mørke februar dag på, og det er at tænke over vores kærlighed til os selv – for kan du give kærlighed til andre, hvis du ikke selv mener du fortjener at blive elsket? – dvs. hvis du ikke elsker dig selv!

Hvis du er ensom når du er alene, er du i dårligt selskab

Jean-Paul Sartre

For, efterhånden rigtig mange år siden, læste jeg et sted, at når jeg så mig selv i spejlet, skulle jeg sige noget i stil med; ”hold kæft hvor ser du godt ud i dag” – selvom jeg måske ikke selv troede på det, så gik der nogen tid, så begyndte det at hjælpe på selvtilliden. Det uskyldige morgenritual, ved jeg i dag, bliver kaldt suggestioner, og at det er mentaltræning. I mentaltræning træner du din hjerne til at optræde på en bestemt måde – lidt lige som en vane, bliver man ved længe nok, er det bare sådan det er – så jeg trænede min hjerne til at se det jeg så i spejlet, som godt (Jeg kan mærke janteloven lure i baghovedet når jeg fortæller den historie).

Men det vigtigste her, er ikke, at det var mentaltræning, eller at det drejede sig om suggestioner, men at jeg lærte at holde af mig selv… om uanset om man kan kalde det det, eller ej, så gjorde det, at jeg ubevist begyndte at holde af det jeg så –  i stedet for at kritisere det, dvs. at jeg skulle ikke længere bruge energi, og tid på at kritisere, eller prøve på at ændre det der ikke kunne ændres, for jeg er som jeg er, og det er fint.

Lær at elske dig selv, bare fordi du eksistere

Lær at elske dig selv – bare fordi du eksistere – om du gør det med mentaltræning eller ved at arbejde med dig selv, kan i princippet være ligegyldigt – for hvis du lære at elske dig selv og acceptere dig selv som den du er, vil du kunne bruge alt den energi du går og bruger på at kritisere og nedgøre dig selv – og lige som min uskyldige sætning; ”hold kæft hvor ser du godt ud i dag” –  er dit ”fuck hvor er jeg grim”, lige så meget mentaltræning der bliver til, eller er, din virkelighed – den energi vil du kunne bruge på at elske de mennesker du har omkring dig i stedet.

Mit forslag er derfor, at i stedet for at bruge tiden på at forværre forbrugervanviddet, og at vi køber endnu flere ting vi ikke har brug for, så brug i stedet den 14. februar, Valentinsdag, på at finde kærligheden til dig selv; om nogen i denne verden, så fortjener du den – og smid så janteloven ud, en gang for alle, den er længe forældet.

Har du brug for inspiration eller et godt råd til hvordan du kommer i gang, måske med mentaltræning, eller har du svært ved at finde kærligheden til dig selv, eller måske har du bare brug for at snakke, så kontakt mig gerne – jeg hjælper dig gerne med at folde ud og finde ud af, hvor din vej er, gennem filosofisk samtale.

Husk, vær dig selv – alle andre er taget.

Skriv et svar